Det lyder så indlysende: Fisk er et levende produkt, og derfor er det noget særligt at arbejde med. Det giver måske sig selv, hvis man er fisker og står ude på havet med bølger under stævnen og vind i håret. Men hør her, hvordan det også betyder meget, når man som Else-Marie Christensen og Randi Havshøj Larsen arbejder på kontor som disponenter med ansvar for vores kunders eksport til Spanien.
De to har ansvaret for alt fra modtagelse af bookinger til bookinger af vognmænd, sammensætning af biler, besked til terminalen, besked til kørslen og opfølgning på biler og leverancer. Hvis noget går galt (det gør det sjældent), så er det dem, chauffører, kunder og andre tager kontakt til. De to erfarne disponenter skiftes til hver anden uge at have telefonen ved hånden 24 timer i døgnet. Læg dertil fakturering, bogføring og at godkende regninger. Plus det løse. Jo, der er fart på.
De har begge mange års erfaring med transport, men fisk, det er nu alligevel noget særligt. Det er det for det første, fordi varen er let fordærvelig. For det andet fordi man aldrig ved, hvor mange og hvilke fisk fiskerne trækker op af havet.
– Så vi sidder og holder øje med fiskeriauktionerne, fordi de giver og en idé om, hvad der er på vej, fortæller Else-Marie og Randi.
Mængden er fisk er en ting. Hvilken slags fisk er en anden. Der er stor forskel på, om man skal pakke en lastbil med filetererede torsk i kasser, eller om man skal have plads til en hel tun med næb og det hele. Sådan en ligger i en slags kiste. Nogle gange skal der være plads til en hel helleflynder. Sådan en krabat transporteres på en palle.
At arbejde med fisk skaber i alle led en særlig kultur:
– Vores kunder er håndværkere. Det er folk nede på jorden, og det er mennesker, der tror på deres produkt, og som har en stor faglig stolthed, siger de.
Den samme faglige stolthed mærker man også hos Else-Marie og Randi:
– Nogle kalder os rigide, men tingene skal være i orden. Vi har nogle meget faste rammer. – Kunderne kender vores procedurer, og de får et svar med det samme, og vi har en stor gensidig tillid. Det bedste er at prøve at være foran og få tingene gjort rigtigt fra begyndelsen, fastslår de.
Else-Marie og Randi holder af uforudsigeligheden, den store frihedsgrad og det tilsvarende store ansvar. De fremhæver det gode samarbejde med chefen Per Nørgaard, der til daglig sidder i Aalborg:
– Vi er de tre musketerer, og Per kender alle i branchen.
(På billedet til venstre: Else-Marie Christensen, disponent med ansvar for Thermo-Transits kunders eksport til Spanien).
– Vi hjælper hinanden. De personlige relationer er vigtige, fastslår de, og derfor er samarbejdet internt i virksomheden også højt skattet. Samarbejdet mellem kontoret-kørsel-terminalen er alt afgørende for at få tingene til l at ske
Der er noget med de fisk – det er et arbejde, jovist. Men ikke kun. For Else-Marie og Randi fortæller længe og livligt, om dengang Skrei-patruljen første gang kom på besøg.
– Vi troede, de var spioner. Det var sjovt.
Sjovt er det også at følge med hos Norges Råfisklag på facebook, hvor blandt andet norske børn skærer delikatessen torsketunger ud af torskehoveder. Man får indsigt i en stor og vigtig industri i Norge.
Og sjovt er det at følge med i fisken og alt, hvad dertil hører; at der kommer flere blæksprutter, at østers og blåmuslinger står lidt på standby, men at makrellen i vintermånederne går ned i Biscayen.
Recent Comments